Jump to content
My Monterey
Sign in to follow this  
Neil

Mercruiser 4.3 EFI Alpha

Recommended Posts

I have recently winterised these engines but the engine block drain port are blocked. The block drains from a 'Y' fitting fitted to the block, with a drain plug in one side of the 'Y' and the engine knock sensor on the other. I've tried to clear the blockage with some copper wire but it won't clear. The engine manual states that this 'Y' piece must not be disturbed as it will upset the sensor.

 

My question is has anyone had the same problem and remove this 'Y' to clear the blockage. Assuming the sensor is vibration sensor tuned to detect the engine knocking, I can see why careful removal and refitting would be a problem.

 

I'm going to try and clear the blockage by blowing it through with compressed air which I'm hoping will clear the blockage.

 

Regards

 

Neil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, I did. I took a small screwdriver (flathead) about 4" long and ran up into the hole, kinda turned it in circles, cleaned right up started draining fine, no problems no at all.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...